Passa al contingut principal

Via Ferrada "La Feixa del Colom" a Montblanc


Aquesta setmana hem tornat a la càrrega amb les vies ferrades, aprofitant tenir festa el dimecres, ens escapem a Montblanc a descobrir “La Feixa del Colom”, una via ferrada equipada per membres del GIEM (secció d’espeleologia del club excursionista de Montblanc). Amb un desnivell de 30m i un recorregut de 400m no deixa de ser una ferrada petita però molt curiosa degut al seu recorregut  en forma de 4. Des del punt superior es poden veure unes vistes meravelloses i l’aproximació (de 45’) és un passeig molt maco que s’inicia a l’ermita de la Santíssima Trinitat i que ens porta a l’Ermita de Sant Joan.

L’accés a la via ferrada es pot fer per Montblanc o per l’Espluga de Francolí, nosaltres vam fer per l’Espluga, tot just entrar al poble agafem la rotonda i la segona sortida a la dreta, després només es tracta d’anar seguint les indicacions cap a l’ermita de la Santíssima Trinitat. Un cop arribats a l’ermita tenim un aparcament a on deixarem el cotxe ja que a partir d’aquí està prohibit el trànsit a vehicles motoritzats. Per els amants de la BTT podeu fer una gran part de l’aproximació en bicicleta, però arribarà un moment que l’haureu de deixar lligada a algun arbre en el tram final on tenim que seguir les marques del GR que en principi puja un miqueta però al tram final es torna suau fins que arribem a l’Ermita de Sant Joan on podem veure una curiosa campana. Un cop davant de l’Ermita seguim en direcció al sender que veiem davant nostre fins sortir a una pista que prenem a la dreta, en pocs metres veiem unes fites i un cartell que ens indica la direcció de la via ferrada, en pocs metres ens trobem al inici de la Feixa del Colom. Hem fet un total de 3 quilòmetres a peu fins al punt inicial de la via.




Només començar tenim que pujar per el ressalt vertical amb graons, al mig de la via trobem un creuament, just a la Feixa del Colom, podem escollir entre seguir cap a dalt o girar a l’esquerra o a la dreta, la millor opció és seguir cap al ressalt llarg i vertical que ens deixa a la part més alta de la roca. Cap a la meitat ens trobem amb un petit desplom.





Ja a dalt de tot podem admirar la bellesa del paisatge que ens ofereix aquest indret, per seguir la via tenim que anar cap a l’esquerra fins que arribem al cingle, ara tenim de baixar per ell, tenim unes cadenes que ens ajuden i graons, realitzem un flanqueig curt a la dreta que ens situa a un ressalt a on trobem una escala ben curiosa.






Novament ens trobem a la Feixa del Colom i seguim cap a l’esquerra. Aquí teniu que parar atenció, si mireu a dalt podreu veure graons, en principi pot semblar que es pot anar per allà però si observeu bé, veureu que el cable de vida està tallat i sembla que alguns graons també, es tracta d’una ampliació de la ferrada que no està operativa, no hi ha cap indicació i això pot portar a algú a tenir més que un problema, oblideu aquest tram i seguiu per la Feixa. La lleixa és ample i en els trams més exposats trobarem passamans. Un arbre ens tallarà el pas, però un graó ens facilitarà sortejar l’obstacle.


Finalment farem un flanqueig aeri que ens situarà novament al creuament inicial i seguirem rectes seguint la Feixa on trobarem passamans en els trams més compromesos. La via ferrada s’acaba, ara només tenim que baixar un ressalt equipat amb cadenes i graons i retornar altra vegada cap al cotxe. Si teniu temps podeu tornar a fer-la, fins i tot podeu variar el sentit de la ferrada per donar-li un altre aire.


Característiques de la ferrada “Feixa del Colom”:
Dificultat: mitja
Passatges atlètics: algun passatge atlètic aïllat
PSI (aspectes psicològics): Presència de varis passatges aeris i espectaculars
EQU (equipament): Equipament correcte. En alguns trams haurem de prendre contacte amb la roca però no es motiu d’inseguretat
TER (terreny): vires i curts ressalts
Desnivells acumulats aproximació, ferrada i retorn: +583,6m / -587,5m
Època de l’any: totes les estacions   

Perfil aproximació-ferrada-retorn





Comentaris

  1. Espero poder anar-hi un cap de setmana amb l'Aitor i la Rosa.
    Els esperits no poden parar, fotli fort.
    Soci

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Alpinisme al Cadí, Canal Ordiguer i Canal del Cristall

Ja feia temps que burxava al Sergi per anar a fer canals, era un compte pendent que teníem i que vam decidir de posar-s’hi el passat febrer. Últimament les meves cròniques arriben una mica tard, coses d’una vida ocupada i amb poc temps de marge per a poder asseure’s i impregnar les meves paraules de l’essència de les nostres vivències. La canal de l'Ordiguer és la 2 i la del Cristall la 1 Però anem al gra, s’havia de planificar una sortida interessant per una banda dissabte aniríem a fer la Canal de l’Ordiguer a la cara nord del Cadí i baixaríem per la Cristall, una de les grans clàssiques de les nostres contrades. El diumenge si les condicions eren bones teníem previst anar a fer una mica d’escalada en gel i una via ferrada, però el diumenge es va llevar amb llevantada en forma de neu intensa i el panorama a tot Catalunya era lamentable, per tant el diumenge van haver de suspendre totes les activitats i tornar a casa. La variant de la dreta és la que vam fer

Barretes o gels energètics?

Per començar que són i per a que serveixen aquests complements energètics, les barretes energètiques son un complement nutricional que proporciona a l'esportista les necessitats d'energia que tindrà durant un esforç intens i perllongat. Ajuda a disminuir la fatiga, a millorar el rendiment i a facilitar una recuperació més ràpida després de l'entrenament. El seu consum té moltes aventatges: Fàcils de portar i de fàcil digestió Molt riques en hidrats de carboni, el que permet recarregar ràpidament els dipòsits de glucògen (llegir article sobre els Hidrats de carboni. Contenen minerales i vitamines fonamentals per a l'organisme. Vitamines B1, B2 i B6, col·laboren a    l'assimilació dels hidrats de carboni per alliberar energía. La vitamina C, que té un efecte antioxidant, millora la recuperació i l'assimilació de ferro, fonamental per transportar  oxígen, des dels pulmons a tots els teixits, sobre tot als muscles. Aporten 350 i 500 caloríes per cada 100 grams,

El Besiberri Sud (3017m), el següent repte

La bogeria només ha fet que començar, queda un mes per iniciar l'assalt al Besiberri Sud a 3017m d'alçada en ple hivern, alpinisme invernal, preparar crampons i piolets i sobretot preparar-se a tope. El company d'aventura és el Soci, un paio amb un tou d'experiència al monte i que em guiarà en aquelles coses que francament domino bén poc, però l'aventura té aquest component d'incertesa que la fa tant atractiva. Ens esperen 1600 metres de desnivell positiu i altres 1600 negatius, unes 6 hores per fer cim i moltes il·lusions a la motxilla. Una inoportuna grip m'atura en la meva preparació física, espero solventar-la bén aviat i tornar a posar-me les piles per arribar en plena forma el dia H. Us penjo algunes fotografíes que agafo prestades de la pàgina de Pirineos3000 per a que veieu una mostra del que ens espera el proper 26 de febrer. La propera sessió de fotos serà la nostra si tenim sort!!!!